Nå som det nærmer seg slutten på det som har vært en vakker og fargerik høst, blir temperaturen stadig kaldere og dagene kortere. Heldigvis har vi fortsatt noen uker på oss til å forberede til den kommende vinteren.

Vinteren er den tiden av året vi alle legger godt merke til. Det er tiden da utgiftene til oppvarming og elektrisitet blir skyhøye. Dette da vi bruker mer lamper og lys, samt varmeovner.

Til tross for økt strømforbruk finnes det måter du kan spare penger på i løpet av vinteren. Her er seks praktiske tips:

1. Skalk lukene

Vel, kanskje du ikke alle trenger å gå så langt som å skalke lukene, men å få tettet alle trekkfulle steder i huset vil spare deg for mye varmetap. Finn ut hvor det trekker i ditt hus eller leilighet. De vanligste stedene for varmetap finner man rundt kantene av dører og vinduer.

Ved å feste en metall list til bunnen av inngangsdør og andre dører vil du hindre at kald luft kommer snikende under. Dørlister er billige og kan kjøpes fra en jernvarehandel.

Til å tette sprekker og hull rundt vinduer kan du kjøpe en tube med silikon fra jernvaren. Ved å fjerne alle steder hvor det ikke er tett, vil du ikke bare hindre at kald luft kommer inn, men også holde varmen inne lenger.

2. Lag sesongens mat hjemme

Dette neste tipset gir deg tre tips i ett; du kan spare penger ved å kjøpe sesongens mat, spare ved å tilberede den hjemme (i stedet for å spise ute), og bruke varmen fra ovnen for å holde huset varmt.

Kjøpe og å lage mat av sesongens frukt og grønnsaker er en fin måte å spare penger. Poteter, epler, gresskar, gulrøtter og andre rotgrønnsaker er alle typiske for sesongen, samt fantastisk allsidige. Du kan lage supper, stuinger, og mye mer, som er perfekt for de kalde månedene.

Etter at du har brukt ovnen til å bake sunne paier, steke grønnsaker, eller lage kanelboller, åpne ovnsdøren og la varmen fra ovnen varme opp rommet.

3. Pakk deg inn

Husker du da du var barn? Hver gang du var i ferd med å sette på mer varme sa foreldrene dine “Hvis du er kald, ta på en genser”. Vel, vi skal fortelle deg det samme!

Når du er hjemme prøve å begrense bruken av varmeovner. Ovner som varmer opp kun begrensede områder er grunn nummer for strømregningen skyter i været på denne tiden av året.

Hvis du ligger på senga eller sofaen for å se på TV eller lese, ta et teppe å legg over bena eller skuldrene. Hvis du har på deg en t-skjorte, men i ferd med å sette på ovnen fordi du føler deg kald, ta på en genser i stedet for. Vandrer du rundt i huset barbeint? Ta på noen sokker og hold føttene varme. Hvis føttene er varme vil du legge merke til at resten av kroppen din også er varmere.

4. Trekk for gardiner

En annen fin måte å spare energi og penger, er å benytte persiennene og gardinene dine.

Når solen skinner gjøre bruk av solvarmen og åpne opp persienner eller gardiner for å slippe den inn.

Om kveldene trekker du persienner og gardiner for, Det holder varmen inne. Bruker du gardiner blir det et ekstra lag med isolasjon til leiligheten eller huset ditt.

5. Varm opp rommet

Selv med ekstra lag med klær er stunder hvor du likevel må bruke en varmeovn. Når du bruker denne må du utnytte dens varme skikkelig. Dette betyr å lukke dørene i rommet du sitter i, slik at varmen ikke siver ut av rommet og inn i andre rom.

Varmeovner er mye mer effektive for oppvarming av mindre områder enn de større. Du vil også merke at du trenger å bruke varmeovnen mindre også. For eksempel, med dører lukket trenger du kun å bruke ovnen i 30 minutter på en konsentrert plass i motsetning til flere timer.

6. Bruk LED-lyspærer

På vinteren, med kortere og mørkere dager, bruker vi mye mer strøm. En smart måte å spare energi og penger på er ved hjelp av LED-pærer. Ja, i utgangspunktet er LED-pærer dyrere å kjøpe enn vanlige lyspærer, men de vil gjøre en stor forskjell for strømregningen. Da de bruker kun ca 20% av energien i sammenligning med vanlige lyspærer. De varer også mye lengre.

I tillegg til disse tipsene, i Norden er bruk av levende lys veldig populært. Det bidrar til å skape en koselig og innbydende atmosfære. Ikke se på dette som bare vakkert. Det skaper også varme og lys.

Har du noen egne vintertips for å spare penger? Del det gjerne med oss!

Velkommen til Ferratum.no

Chatten er ikke tilgjengelig.

Chatten er ikke tilgjengelig.
Legg igjen en beskjed

Takk for din melding!

System error