Med bare dager igjen til jul er folk over hele landet i gang med å finpusse juleforberedelsene, fikse bånd og rosetter, og teller ned til den store dagen.

Men hva om du er en av dem som venter med julehandelen til siste minutt, og tilbringer de siste dagene før jul febrilsk på jakt etter gaver til venner og familie? Vel, da blir du kanskje glad for å vite at dette faktisk kan være en god ting.

Studier, av folks beslutningsprosesser har vist at spontane kjøp og handel med mindre tankevirksomhet, faktisk kan være en smartere måte å handle på.

La oss utforske videre.

Overtenke og overanalysere

Generelt er det antatt at jo mer informasjon vi har, desto bedre vil de beslutningene våre være. Men, å ha mer informasjon er ikke alltid til vår fordel.

Vi gjør tusenvis av beslutninger hver dag med varierende grad av betydning. Fra hva du skal spise, hva du skal si til din bedre halvdel eller når du kjører bil, for ikke å glemme alle de beslutningene vi tar på arbeidsplassen.

I de øyeblikkene hvor vi blir bevisste, alle de uendelige fordelene og ulempene, bruker vi energi på å tvile på oss selv, våre instinkter og våre evner.

Ofte vet vi den riktige avgjørelsen instinktivt basert på erfaringer og informasjon vi har samlet tidligere. Når vi så bruker tid på å “samle informasjon”, som veier opp ett alternativ mot et annet, kan vi komplisere det som ellers kunne ha vært en lett avgjørelse.

Ta en beslutning og gå videre

I sin bestselger Blink, lærer Malcolm Gladwell oss betydningen av de to første sekundene når vi skal ta en beslutning. Et av tipsene en kan ta med seg fra Blink er at beslutninger vi tar raskt er like verdifulle som gjennomtenkte beslutninger.

Vi opererer best når vi gjør øyeblikks-beslutninger basert på begrenset, men viktig informasjon. Når de essensielle og grunnleggende kriteriene for et bestemt valg er oppfylt, er vi i stand til å ta en beslutning. Men ofte er vi så fokusert på å ta den “perfekte beslutningen”, og vi bruker mer tid og energi å ta en avgjørelse. Til tross for den kunne vært gjort mye tidligere med mindre informasjon.

Tenk på når du søker etter hoteller på nettet. Ved hjelp av kriteriene dine som beliggenhet, pris og grunnleggende fasiliteter legger du grunnlaget for å søke etter hotell. I de fleste tilfeller er det fullt mulig å bestille et passende hotell, som oppfyller dine kriterier, men ofte bruker vi unødvendig med tid på slike søk.

Rask julehandel

Nå med julen i tankene, kompliserer vi ofte beslutningsprosessene våre, og det bremser både produktivitet og effektivitet.

Å ha mindre tid til grubling og velge ut den “perfekte gave” for hvert familiemedlem, og fundere på riktig pris, riktig farge eller den rette tingen, er det mer sannsynlig at du tar et bedre instinktivt valg basert på informasjonen eller fakta du allerede har.

Så, hvis du er i ferd med å rase rundt kjøpesenteret for å kjøpe gaver til venner og familie, stol på magefølelsen og gå det første valget ditt. Det vil ikke bare spare deg for tid, men også bekymring.

Gledelig handling!

Velkommen til Ferratum.no

Chatten er ikke tilgjengelig.

Chatten er ikke tilgjengelig.
Legg igjen en beskjed

Takk for din melding!

System error