Har du noen gang lurt på hva slags mat folk i andre land rundt om i verden spiser til jul?

Vi i Ferratum har utvidet vår virksomhet til 25 land siden banken vår ble stiftet i 2005. Nå har vi bestemt oss for å fremheve noen av de mange forskjellige julemat-tradisjonene i hvert av de landene vi for tiden opererer i.

I alfabetisk rekkefølge, her er del èn av to:

Australia

Jul i Australia feires den 25. desember og juletradisjonene deres stammer fra de britiske bosetterne som strømmet dit i det 18. århundre.

En julelunsj eller -middag består av stekt lam, kalkun eller annet fjærfe med fyll, stekte poteter, saus og stekte grønnsaker. Andre juledelikatesser inkluderer plommepudding, terter og søte småkaker.

Siden det er sommerhalvår på den sørlige halvkule i desember, er det blitt stadig mer populært de siste tiårene for australiere å feire jula med grillmat i ren sommerstil.

Brasil

Brasils befolkning er en blanding av kulturer fra mange land, og dette gjenspeiles i valget av julemat. Det viktigste måltidet serveres sent på kvelden på julaften, 24. desember.

En tradisjonell julemiddag kan bestå av svineribbe, kalkun, svinekoteletter, skinke og salater servert med ris, tilsatt rosiner og valnøtter for smakens skyld. Et populært tilbehør er maionese; en potetsalat med epler og rosiner.

Typisk juledessert er tropiske frukter med iskrem. En annen favoritt er rabanada; en type fransk toast dynket i vaniljesaus og lett stekt med kanel og sukker.

Bulgaria

Feiringen av julen begynner den 24. desember med et måltid bestående av et stort antall oddetalls retter (f.eks 5, 9, 11 osv). Måltidet er helt vegetarisk og består av bønne-supper, søte og velsmakende bakverk, kålblader fylt med ris, grønnsaker og rikelig med frukt og nøtter (valnøtter er spesielt viktig i jula).

En annen bulgarsk juletradisjon er å servere et brød kalt pita. Det er bakt med en mynt inne deigen. Denne skal bringe lykke til den heldige finneren når brødet brekkes i biter og fordeles rundt bordet.

Mens julaften gjerne er vegetarisk, er middagen den 25. desember sentrert rundt kjøtt, ofte svinekjøtt.

Canada

Blant de engelsktalende i Canada, er en tradisjonell julemiddag en blanding mellom hvordan man gjør det i Storbritannia og USA. Julen feires den 25. desember, og en tradisjonell middag består av en fylt kalkun med grønnsaker, potetmos, saus og tyttebær ved siden av.

På den annen side er en tradisjonell julemiddag for fransk-kanadiere en lapskaus kalt Ragout aux pattes de cochons laget av griselabber, eller tourtiere, som består av svinekjøtt som er kvernet, hakket eller skåret i terninger eller pai med storfekjøtt, servert med ketchup eller andre smakstilsetninger.

Kroatia

Som i mange andre Sentral- og Østeuropeiske land, lar kroater være å spise rødt kjøtt på julaften. Derfor er det bakalar - inntørket torsk - og andre typer av fisk som inntas som hovedmåltid.

Første juledag i Kroatia spiser man gås, kalkun, eller and til middag servert med valmuefrø-ruller, kålblad-ruller fylt med hakket svinekjøtt, og fikenkake. Kjeks og kaker er også populære godbiter - spesielt krafne; fylt med syltetøy, gelé, marmelade eller sjokolade.

Tsjekkia

Julemiddagen i Tsjekkia spises i løpet av kvelden den 24. desember. Tradisjonell julemat består av fiskesuppe med karpe, stekt karpe og potetsalat.

Annen tsjekkisk julemat inkluderer nydelige palačinky, som er lik franske crêpes og kan være søt eller salt. Du kan finne fruktfyllinger av jordbær eller aprikos, samt skinke og ost eller spinat og hvitløk. Grillpølser, Klobasa, er svært populære til jul, det samme er Pražská Sunka - røkt Praha skinke.

Strudel, pepperkaker og andre julekaker, og deilig vánočka - en flettet kake laget av søt loffdeig med rosiner og mandler - er også en viktig juletradisjon.

Danmark

Som i alle de andre nordiske landene, så serveres den tradisjonelle julemiddagen i Danmark julaften, 24. desember. Det viktigste måltidet består av grillet svineribbe, stekt gås eller and, servert med poteter, rødkål og saus. Riskrem er en populær dessert.

Selvfølgelig er danske småkaker som vaniljekranse viktige til jul. Disse stadig mer populære smørkakene er blitt en del av juletradisjonen i mange andre land over hele verden og er en populær gaveartikkel i kakeboks.

Estland

Tradisjonell, estisk julemat består av verivorst (blodpølse), sult (gele-sylte), hapukapsas (surkål) og svinekjøtt, servert med stekte poteter og spises som det viktigste måltidet på julaften.

Julebrød som pepperkaker og andre bakverk nytes som smågodt.

Finland

En tradisjonell, finsk jul er en overdådig fest. Her snakker vi om en stor buffet i stedet for en to eller tre retters middag. Julebordet, kalt Joulupöytä, inneholder mange forskjellige retter, ofte sentrert rundt en stor juleskinke spist med sennep og brød.

Øvrig julemat inkluderer forskjellige fiskeretter, gryteretter med lever og rosiner, poteter, ris og gulrøtter.

Frankrike

Julaften i Frankrike feires med en langvarig middag kjent som réveillon. Her serveres tradisjonelle retter som kastanje-fylt kalkun, gåse- eller andelever (foie gras), østers, røkt laks og stekt and.

Ingen jul i Frankrike er komplett uten desserten Buche de Noël, en rullekremkake de tilbereder med forskjellige ingedienser som sjokolade og hasselnøtt.

Tyskland - Stollen

Julaften feires med pølser, som for eksempel wiener, bockwurst eller knacker. Disse kjøttpølsene serveres med helt essensielle juletilbehør som potetsalat og grünkohl tilberedt med fløte og krydder.

Karpfen (karpe) og gänsebraten ( stekt gås) er også populære julemiddager. Serveres med rødkål og tidligere nevnte grünkohl.

Når det gjelder tradisjonell julesnacks, har Tyskland mange tradisjoner som har blitt adoptert over hele verden. Disse inkluderer pfefferkuchen (pepperkake) eller honigkuchen (honningkake), lebkuchen (også pepperkake), spekulatius (krydderkake), og selvfølgelig stollen (fruktkake med marsipan, mandler og tørket frukt).

Latvia

En tradisjonell, latvisk julemiddag skulle fra gammelt av bestå av hele tolv retter! (Nå i nyere tid er det blitt akseptabelt med langt færre.) Rettene inkluderer grisesnute, kokte brune / grå erter med svinekjøtt-saus, kål og pølse, bacon paier, sild med rødbeter, gulrøtter eller epler, og aspik - en velsmakende gelé laget med kjøtt servert med majones, pepperrot eller eddik.

Pepperkaker og tradisjonelle kūčiukai bakverk eller kaker er populære godterier til jul.

Har du selv noen tradisjonell, favoritt-julemat vi ikke har tatt med på listen vår?

Velkommen til Ferratum.no

Chatten er ikke tilgjengelig.

Chatten er ikke tilgjengelig.
Legg igjen en beskjed

Takk for din melding!

System error