Hvis du noen gang har lurt på hva slags mat andre land rundt i verden spiser i julen, så trenger du lure på det lengre!

Vi her hos Ferratum startet opp i 2005. Nylig ble virksomheten vår utvidet til å omfatte 25 land. Samtidig med dette står julen for døren. Derfor bestemte vi oss for å markere de tradisjonelle julemåltidene som spises i hvert land vi opererer i for øyeblikket.

Forrige uke la vi ut del en, som du finner her. Nå, uten å si noe mer, fortsetter vi med del to. Nyt!

Litauen

I Litauen er det en tradisjon å faste på dagtid den 24. desember, og spiser hovedmåltidet kjent som Kūčios på kvelden.

Det viktigste måltidet består av 12 kjøttfattige retter og omfatter fisk (som oftest sild), kūčiukai (små søte kaker), vegetabilsk salat, rødbetsuppe med sopp, fylte melboller, kokte eller stekte poteter, surkål og en hvetegrøt med honning og brød.

Søte retter inkludert rødgrøt (en tykkere frukt suppe) og stuet frukt serveres også.

Mexico

I likhet med mange andre land er jul i Mexico ikke en en-dags hendelse, men en måned lang fest.

På julaften er hovedretten vanligvis Pavo - fylt kalkun fylt med kjøttdeig, servert med grønnsaker og ris. Grillet lår av svin er en annen populær tradisjon.

Hvilken meksikansk jul være komplett uten Tamales? Tamales av kylling, biff og svinekjøtt med tørket peppersaus, samt kylling er alle favoritter for julen.

Pozole er en tradisjonell suppe laget med svinekjøtt eller kylling. Den er krydret med hvitløk og paprika, samt pyntet med finsnittet salatblad, kål, oregano, avokado og lime.

Populært i julen, og til alle andre meksikanske feiringer året rundt, er Bacalao a la Vizcaina. Dette er tørket torsk saltet og lagd nesten som en lapskaus.

Nederland

Juledagsmorgen begynner nederlenderne dagen med kerststol - en frokost bestående av rosinbrød fylt med nøtter, tørket frukt og mandelmasse. På frokostbordet finner du også et godt utvalg av brød, ost og kjøtt.

Julemiddagen begynner med en rekecocktail. Denne er etterfulgt av en hovedrett som enten er roastbiff, and, kanin, stekt eller glassert skinke servert med grønnsaker, poteter og salater.

Mange familier velger også nå å nyte en mer gourmet-middag, som kalles gourmeten. Dette måltidet har mye mye til felles med den tidligere nederlandske kolonien Indonesia.

Gourmeten er en velsmakende fondue med et sortert utvalg matvarer. Verten forbereder hakkede grønnsaker og et utvalg av kjøtt, fisk og reker sammen med et utvalg av krydder og salater. Hver gjest blir deretter gitt en liten stekepanne og middagsservise for å lage sin egen mat og krydre utfra personlig smak. Dette spises i små porsjoner.

New Zealand

På linje med Australia, er juletradisjoner i New Zealand lik tradisjonene i Storbritannia. Stekt lunsj eller middag med skinke, kalkun, stekte grønnsaker, saus, poteter, sammen med kjøttdeigpai, og julepudding er en selvfølge.

Nigeria

Ris blandet med krydder og kjøtt, samt stekt ris er de to pålene i en nigeriansk jul. Faktisk vil du finne mange risretter tilgjengelig i julen, i Nigeria.

Kalkun er det tradisjonelle julekjøttet i mange land, også i Nigeria vil du finne kalkun, men også kylling, ram, geit, eller biff. Kjøtt serveres sammen med en rekke risretter, yam og vegetarretter. I tillegg kommer også et utvalg av vegetabilske supper.

Norge

Tradisjonell julemat inkluderer julepølse - pølse av svinekjøtt med ingefær, nellik, muskat og sennep. Ribbe - stekt svinekjøtt sammen med surkål, kokte poteter, kjøttboller og saus. Pinnekjøtt - saltet og tørket, eller røkt, ribbein av lam, servert med kokte poteter og most kålrot og medisterpølse - små pølser servert med rødkål på siden.

Et utvalg av ikke mindre enn syv slag kaker (småkaker) er også en viktig for enhver norsk jul. Disse kakene inkluderer pepperkaker, krumkaker, goro, berlinerkranser, fattigmann, sirupssnipper, bordstabel, smultringer, sandkaker og brune pinner.

Polen

Julaften er en dag med faste, men om kvelden består julebordet av tolv retter, alle tradisjonelt kjøttfri. Bare fisk - vanligvis sild, karpe eller gjedde - blir servert.

Andre tradisjonelle retter inkluderer polske melboller med en rekke forskjellig fyll, rød borscht, sopp eller fiskesuppe, surkål med skogsopp eller erter, tørket fruktkompott og kutia - en dessert som er spesielt populær i det østlige Polen.

Romania

Julen er et måneds langt arrangement i Romania og innebærer at en avstår fra kjøtt, egg og melk. Denne perioden varer fra 14. november til 24. desember

Det meste av julematen er basert på gris og inkluderer røkt skinke, bacon, pølser, leverpølse, og griseskank.

En annen populær rett er Sarmale - kålruller med svinekjøtt, oksekjøtt, og ris, kokt i tomatsaus - servert med polenta. Andre matretter inneholder syltede grønnsaker og Ciorba de Perisoare,en grønnsakssuppe laget med gjæret kli og kjøttboller av svinekjøtt.

Cozonac - et fyldig, svamplignende fruktbrød - og gogos - smultringer i romersk stil - er også et must på julebordet.

Russland

På samme måte som Romania ovenfor, julaften i Russland omfatter en fastedag. Etter fasten er det tradisjon at folk spiser sochivo eller kutia - en grøt laget av hvete eller ris servert med honning, valmuefrø, frukt, hakket valnøtter eller til og med fruktgele.

Andre populære retter på julaften er borsch (rødbetsuppe), vegetabilske paier, surkål, bokhvete med stekt løk og sopp, potet og andre salater av rotgrønnsaker.

På juledagen er kjøtt, som svinestek og gås, og fylte melboller spist sammen med fruktpaier, pepperkaker og pryaniki - honningbrød kaker.

Spania

En tradisjonell spansk julemiddag serveres sent på julaften, og inneholder flere retter. Dette inkluderer selvsagt også jule-tapas, som er like vanlig som tapas en finner året gjennom. Forskjellen ligger i at i julen inneholder fisk og sjømat. Røkt laks, chorizo, artisjokker, og ansjos er også inkludert.

Hovedretten består av en suppe som Escudella, en rik kjøtt -og grønnsaksuppe, etterfulgt av stekt lam med bakte poteter og salat. En annen tradisjonell mat som serveres er spekeskinke, også kjent som jamón.

Turrón, en type Nougat, er en populær dessert. Det er også Rosquillos de Vino (vinkake) og Polvorones (smuldrekake). Det er mange kaker som er synonymt med julen, alle inneholder mandler og marsipan.

Sverige

En tradisjonell julebord buffét serveres som det viktigste måltidet rundt lunsjtid desember 24.

Av de viktigste rettene er kald fisk som sild (servert forskjellige måter), gravlaks (gravet laks lagd i lake av sukker, salt og dill) og røkt laks.

Andre retter inkluderer Köttbullar (kjøttboller), kjøttpålegg som kalkun, prinskorv (pølser), kåldolmar (kålruletter med kjøtt), julskinka (juleskinke), samt rødkål, ulike oster, potet, salater, pickles og et utvalg av brød.

Storbritannia

Julemiddagen spises på ettermiddagen den 25. desember og består av stekt kalkun - og i noe mindre grad roastbiff - servert med ovnsstekte poteter, urtefyll, steke grønnsaker, inkludert rosenkål, tranebærsaus, “griser i tepper” (små pølser innpakket i bacon) og selvfølgelig Yorkshire pudding med saus (en røre som inkluderer egg, melk og mel).

Til dessert trifle (en lagdelt kake laget av vaniljesaus, kakebunn, frukt, gelé og pisket krem servert i et glass), kjøttdeig paier, plomme pudding (som faktisk består av rosiner, ikke plomme), vaniljesaus er alle nødvendige for julen i Storbritannia.

Føler du deg inspirert? Hvilke av rettene kommer du til å inkludere ved julemiddagen?

Velkommen til Ferratum.no

Chatten er ikke tilgjengelig.

Chatten er ikke tilgjengelig.
Legg igjen en beskjed

Takk for din melding!

System error