“Decluttering” er et engelsk begrep som brukes om å bli kvitt kaos og rot. Begrepet har gått fra å omhandle rengjøring til å nesten bli en kunstform. Ideen om å kvitte seg med det gamle og inn med det nye appellerer til mange. Sommerrengjøring kan gi ulike fordeler som for eksempel ro i sjelen, et hus som er enklere å holde rent, og pengesparing i form av at man innhenter seg færre ting.  

Metode 1: Lær fra Marie Kondo

Selv om du ikke har hørt navnet Marie Kondo, så har du sikkert hørt utsagnet som er forbundet med henne: Keep only things that “spark joy.” På norsk: behold kun ting som gir en gnist av glede».  “KonMari Method” har fått mye oppmerksomhet rundt i verden, og  Netflix har til og med startet en serie som heter “Tidying up with Marie Kondo” – hennes profesjonelle ryddetalent har tatt verden med storm.

Prinsippet er relativt enkelt: se for deg livsstilen du ønsker å leve, og rydd tilsvarende. Rydd og sorter etter produkt kategori istedenfor rom, og vis din takknemlighet og respekt til tingene, men bli kvitt de tingene som ikke gir deg livsgnist eller glede. Hun gir til og med stegvis opplæring i hvordan du burde brette klær.

Metode 2: Har jeg brukt denne tingen i år?

En annen metode for å bli kvitt unødvendige ting er å spørre deg selv: «Har jeg brukt dette det siste året?» Hvis svaret er nei så er det kanskje på tide å bli kvitt det. Et godt oppfølgingspørsmål kan være: «Hva er sjansen for at jeg kommer til å bruke det neste år?»

Selvfølgelig kan det være ting som er i gråsonen, spesielt sesongbaserte ting. For eksempel om du har et par ski du vet du kommer til å bruke en vinter igjen.

Klær derimot kan ha god nytte av denne metoden. Mange mennesker beholder klær som de egentlig ikke liker, eller som ikke passer. Hvis du bare er noen få kg unna et par jeans kan de kanskje vente litt på hylla til neste rydderunde. Men tenk på at hvis det kommer til å ta deg årevis før du tar på noe igjen så er det bedre å donere eller selge det på sider som finn.no eller Tise-appen.

Metode 3: Oprah Winfrey kleshenger-eksperimentet

Selv om det ikke akkurat er hennes metode, så har talk show legenden Oprah Winfrey snakket om en enkel måte å rydde i klærne dine på. Denne metoden er relatert til «har jeg brukt dette det siste året?» metoden. Denne metoden hjelper  deg å se tydeligere hva du faktisk har brukt.

Alt du trenger å gjøre er å henge ut klærne som er i «må kanskje byttes ut» kategorien. Nøkkelen er å henge klærne på vranga og kun snu de etter at du har brukt de. Om 6 måneder vil du kunne se hvilke klær du faktisk brukte. I Norge så kan det være lurt og ta en runde per årstid.   

Selvfølgelig så er det større sjanse for at du kommer til å bruke disse klærne nå som de har fått din oppmerksomhet. Men hvis du fortsatt velger å ikke bruke de så er det sannsynlig at de ikke gir deg noen glede.

Metode 4: Rom for rom rengjøring

Å rengjøre rom for rom er en klassisk metode. Fordelene er at du kan bli ferdig steg for steg istedenfor å ta alt på en gang.

Spesielt i et rom som kjøkkenet kan det lønne seg å ta seg litt ekstra god tid til å gå gjennom alt av utstyr og se om man faktisk bruker det. Og Ikke minst ta deg tid til å kaste mat som har gått ut på dato for lengst.  

Her kan du også bruke metodene nevnt ovenfor – gir tingene deg glede, eller kan de gi noen andre større glede?

Etter du har funnet en god måte å resirkulere de gamle tingene på, så kan det være lurt å ta en runde med seg selv så du kun kjøper det du faktisk liker og trenger fremover. Heller kvalitet fremfor kvantitet.

 

 

Velkommen til Ferratum.no

Chatten er ikke tilgjengelig.

Chatten er ikke tilgjengelig.
Legg igjen en beskjed

Takk for din melding!

System error