Julen er bare få dager unna, men for mange nybakte familier er julen en økonomisk og følelsesmessig belastning, på grunn av presset om å bruke penger de ikke har.
Når du handler julegaver så er det alltid et spørsmål om hvor mye du skal bruke. Hva er et "normalt" forbruk? Hva om noen bruker mer penger på en gave til deg enn du gjorde for dem?
Med disse spørsmålene i bakhodet har vi laget fem tips som kan hjelpe deg med å frigjøre noe av det økonomiske presset tilknyttet julen.
1. Bli enige om en utgiftsgrense
Den beste måten og hinder både presset om å overskride budsjettet, og eventuelle følelser av utilstrekkelighet, er å bli enige om en utgiftsgrense med familien din. Kanskje du bestemmer deg for at du skal bruke maksimalt 200 kroner per gave, eller et beløp per familie, f.eks. 1000 kroner.
"Hemmelig julenisse" er en annen effektiv måte å forhindre et enormt forbruk på julegaver. Det fungerer ved at alle i familien legger en lapp med sitt navn i en lue, og hvert familiemedlem trekker kun en lapp med et navn, og kjøper kun en gave til den personen de trekker. De fleste bruker også en utgiftsgrense i denne gaveformen.
Uansett hvilken tilnærming du bestemmer deg for, sørg for at det står i takt med budsjettet ditt. Tross alt, ingen ønsker å starte det nye året med tusenvis av kroner i gjeld, eller?
2. Ikke bruk for mye på gaver til barna
Vi vet at du ønsker å gi dine barn alt i verden. Men det er viktig å huske på at barn sjeldent bryr seg om merkevarer, eller hvor mye gaven kostet.
Det er også viktig å minne seg selv på at julen ikke er en konkurranse. Bruk kun det du føler deg komfortabel med å bruke.
Barn elsker å få gaver, men ofte er det de enkleste og billigste gavene de blir mest glade for. Fjern derfor presset om å handle dyrt og mye – barn vet ikke forskjellen. Barn blir ofte gladest for ting som underholder dem.
3. Let etter de beste prisene
Før du reiser til et kjøpesenter kan det være lurt å undersøke hvilke butikker som har de beste prisene på forhånd. Ved å sjekke priser på nett og ved å sammenligne priser mellom ulike forhandlere, kan du spare mye penger.
Å handle på nett er ofte, men ikke alltid, billigere. Når du handler på nett har du større utvalg i form av størrelser, farger og stiler. Men sjekk fraktkostnadene på forhånd. I noen tilfeller så er fraktkostnadene såpass høye at det lønner seg å kjøpe i butikk istedenfor. Merk at toll kan komme i tillegg på ting du bestiller fra utlandet hvis du ikke holder deg innenfor beløpsgrensen.
4. Fortell barna om familiens finansielle situasjon
Alle foreldre ønsker å gi sine barn den beste julen. Og det kan du, uten at det trenger å koste en formue.
Som en fortsettelse til tips #2 ovenfor, så er det avgjørende at du kun bruker det du realistisk har mulighet til å bruke. Dette betyr også at uansett hvor ubehagelig det kan virke så må dere dele families finansielle situasjon med barna.
Hvis denne julen er ekstra vanskelig, og du overhode ikke har mulighet til å betale for det barna dine ønsker seg mest, finn en måte å informere barna om situasjonen på. Barna vil forstå deg og sette pris på ærligheten, som videre vil bidra til å redusere følelsene av skuffelse når de ikke mottar gavene de hadde håpet på.
5. Fordel kostnadene
Hvis du er vert for jule- lunsjer eller middager for den utvidede familien kan det bli dyrt. I tillegg til kostnaden for maten til en stor gruppe mennesker, så er det også kostnadene for drikke og dekorasjon osv.
Be hvert familiemedlem ta med seg litt hver. Kanskje noen kan kjøpe vinen, noen andre tar med dessert, og en annen tar med seg grønnsakene. Fordeling av kostnadene for sosiale sammenkomster i julen kan bidra til å redusere stress for deg og din familie.
Her er et stort smil til en god og økonomivennlig jul!
Hvis du trenger litt ekstra finanisering i julen kan du lese mer om Fleksikreditt her.