Feilene du bør unngå på Black Friday

08.03.2021#Generelt

Årets store shoppinghøytid er her! Som kunde kan man få inntrykk av at Black Friday er lille julaften, med tilbud så langt øyet rekker. Men er det virkelig så billig som vi tror? I dette blogginnlegget kan du lese om hvilke knep butikkene tyr til for at du skal føle at du gjør et riktig godt kjøp, og hvordan du kan unngå de vanligste feilene. Men la oss begynne med en kort historietime! Hva slags høytid er dette egentlig, hvor kommer den fra, og hva har den med fargen svart å gjøre?

Black Friday er et veldig nytt fenomen i Norge, og faktum er at høytiden bare er blitt markert siden 2013. Som mange andre høytider kan også Black Friday spores tilbake til USA. Fredagen faller sammen med den svært populære amerikanske høytiden Thanksgiving, en dag hvor mange amerikanere har fri og har muligheten til å ta fatt på julehandelen. Allerede mot slutten av 1800-tallet markerte denne dagen begynnelsen på julehandelen, og siden den gang har fredagen utviklet seg til å bli et globalt shoppingfenomen. Det finnes mange teorier om hvor navnet kommer fra. Den mest sannsynlige er nok at butikkenes røde, negative tall forvandles til svarte, positive tall takket være de fantastiske tilbudene.

 

Men la oss vende tilbake til spørsmålet om hvorvidt Black Friday er årets beste dag for shoppingoppdagelser eller ikke. Når vi er omgitt av tilbudsplakater, kan det være vanskelig å ta kloke beslutninger. Derfor har vi laget en liste over våre beste tips for å unngå unødvendige kjøp.

 

1. Ikke la deg lure!

Dessverre er det mange butikker som passer på å øke prisene i forkant av Black Friday ettersom kundene gjerne ser seg blinde på hvor mange prosent en vare er nedsatt. Om vi for eksempel ser et tilbud med 50 % rabatt på 1000 kroner, høres det bra ut – men det høres faktisk enda bedre ut hvis det er 70 % rabatt på 1500 kroner. Sluttprisen blir omtrent den samme, men føler vi ikke at vi har gjort et bedre kupp?

 

2. Unngå å kjøpe trendplagg.

Alle de mange og store tilbudene har til hensikt å rense butikkene for eldre plagg, for å rydde plass til nye kolleksjoner. Allerede under Black Friday begynner butikkene å rense ut for å gjøre plass til vårkolleksjonen. Før du handler, tenk nøye over om dette er et klesplagg du kommer til å gå med neste år.

 

3. Unngå trengselen (og bidra til å begrense smittespredning)

I disse pandemitider kan det være lurt å tenke ekstra nøye over om du virkelig bør dra og handle under Black Friday. Et tips kan være å ta en tur til byen noen dager i forveien for å prøve ut og se etter varer, som du deretter kan kjøpe hjemmefra på nettet. Betydelig mer avslappende og mer smittesikkert!

 

4. Ta alltid vare på kvitteringen

Det er alltid lurt å ta vare på kvitteringen, særlig om du har kjøpt noe dyrt. Selv når du handler på tilbud, har du rettigheter. I dag finnes det dessuten massevis av apper som hjelper deg med å lage orden i alle kvitteringene dine, så nå har du ingen unnskyldning! 

 

5. Følg dine favorittbutikker på sosiale medier

Mange butikker informerer om ekstra gode tilbud og tips om butikkutsalg på sosiale medier. Hold øynene åpne, så er du sikker på at du er på riktig sted i god tid, slik at du får muligheten til å kjøpe de beste varene før de blir utsolgt.

 

Økonomi- og låneskolen:

 

Black Friday skal være en dag der vi gjør smarte kjøp som vi gleder oss over i lang tid fremover. Men dette skjer ikke alltid, og det finnes en risiko for at man i stedet ender opp med å føle seg lurt. Hva skal man gjøre for å minske faren for å bli lurt på Black Friday?

En god begynnelse er å sammenligne priser mellom ulike forhandlere og bruke noen minutter ekstra på kjøpeprosessen. I dag finnes det flere gode nettsider som baserer seg på å hjelpe deg som kunde med å sammenligne. Nedenfor har vi laget en liste over disse. Hvis du likevel føler at det er noe som ikke har gått helt riktig for seg, anbefaler vi deg å besøke forbrukerradet.no hvor du kan lese mer om hvilke rettigheter du har som forbruker.

Trekk pusten dypt, sammenlign og vurder før du handler, så skal du se at du i år kommer til å gjøre dine beste Black Friday-kjøp noensinne!

 

Er du også interessert i disse?

Sorry, there are errors on the page: