To ganger i året gjennomfører Ferratum Group en markedsundersøkelse for å forstå forbruksvanene våre, både i Norge og over 20 andre land.
Nå er undersøkelsen avsluttet og resultatet er klart.
Du finner det her!
Nye prioriteringer denne julen, men lite endring i forbruksnivåer – Dagligvarehandel opplever fortsatt stor økning
Ferratums julebarometer viser at folk legger opp til forholdsvis lavt budsjett for årets julefeiring. Over halvparten av de norske deltakerne innrømmer at de kommer til å bruke mindre penger i år sammenlignet med julen 2019. De planlegger å være mer forsiktige med pengebruken i disse vanskelige tidene, ikke minst med tanke på at 31 % av respondentene fra Norge er fortsatt permittert, sagt opp eller har gått ned i lønn. Under 5 % i Norge planlegger å bruke mer penger enn i fjor.
Selv om planen er å redusere forbruket i år, ligger de norske respondentene an til å bruke rundt 18 % av månedsinntekten denne julen. Dette er bare 2 % lavere enn estimert forbruk til jul i 2019.
I tråd med responsene i sommer, tar dagligvarer førsteplassen på hva som kommer til å være den største utgiftsposten de neste månedene. I år prioriteres praktiske ting som vintertøy og varer til hjemmet før underholdning og mindre praktiske ting som leker og spill, søtsaker og delikatesser. Julegaver er naturligvis fortsatt viktig, og deltakerne svarer at de også vil prioritere å sette av penger til gavekort til familie og venner.
- Det blir jo naturligvis en litt annerledes julefeiring for mange i år. Folk har endret hvordan de feirer jul, hvem de feirer med og hvor, og dette gjenspeiles i hvordan folk planlegger å allokere forbruket denne julen, sier Antti Kumpulainen, viseadministrerende direktør i Ferratum Bank.
I Norge vil mesteparten av forbruket knyttet til årets julefeiring fordeles på:
- Dagligvarer 20 %
- Vinterklær og -sko 15 %
- Varer til hjemmet 12 %
- Gavekort 8 %
Sammenliknet med i sommer, har andelen nordmenn som forventer å bruke penger på innenlandsreiser gått ned fra 15 % til 1 %. Det samme gjelder for utenlandsreiser, som også ligger på 1 %.
Det er ikke så veldig overraskende, da over 50 % av de norske respondentene svarte at de har måttet avlyse alle reiseplanene sine i år.
Kontantløs men ikke kontaktløs handling – Fysisk shopping er fortsatt foretrukket!
Selv om pengene skal allokeres annerledes i år, skal penger fortsatt brukes, om det så er på nett eller på det lokale kjøpesenteret. På grunn av COVID-19, har vi måttet endre adferd og tilpasse oss nye regler og normer. Vi har gått over til hjemmekontor, netthandel og kontantløs betaling. Bruk av kontanter har allerede vært på vei nedover i flere år, spesielt i Norge, men COVID-19 har fremskyndet den kontantløse utviklingen.
Ved netthandling foretrekker 54 % av deltakerne i alle land å betale med kort, mens 26 % fremdeles holder seg til kontantbetaling, og de siste 20 % foretrekker bankoverføring. I forhold til kortbetaling og bruk av digitale handelsløsninger, er det deltakerne fra Norge som troner øverst med 93 % som svarte at de foretrekker kortbetaling. Deretter følger Danmark (80 %) og Sverige (79 %). På den andre siden av skalaen finner vi Bulgaria, hvor 71 % fortsatt velger å betale kontant fremfor kortbetaling på nettet.
Selv om koronapandemien har ført til en enda raskere utvikling mot en mer digital verden, foretrekker kundene fremdeles å handle i fysiske butikker. Under nedstengningen har mye innkjøp blitt gjort på nettet og man skulle tro at dette ville ha bidratt til å vise de som har vært nølende de positive sidene ved netthandling. Men Julebarometeret viser derimot at forbrukerne fortsatt har et sterkt ønske om å se, føle og prøve ut varer i stedet for å handle online. Nesten 70 % av alle respondentene svarte at de foretrakk å handle i fysiske butikker.
Familie og samvær er øverst på agendaen til årets julefeiring
Å tilbringe tid med familie og venner gis alltid høy prioritet for julefeiringen. I år kom dette enda lengre opp på listen, hvor 72% av respondentene i Norge svarte at dette var det viktigste i årets julefeiring.
- Selv om det alltid er mye forberedelser og styr knyttet til denne høytiden, glemmer vi aldri hva som er viktigst her i verden. Julen har alltid vært en tid hvor man tilbringer mye tid med familie og bare har det hyggelig sammen, og det er utrolig fint å se opp gjennom årene, at dette ikke har endret seg, sier Kumpulainen.
Nyttårsforsettene reflekterer det som virkelig er viktig her i livet
Hvert år blir respondentene spurt om nyttårsforsettet deres til nyåret. Her pleier også det å tilbringe tid med de man er glad i å komme øverst på listen, med 19% blant nordmenn i 2019. Dette nyttårsforsettet beholder førsteplassen blant norske respondenter, med 21 % i år.
De mest populære nyttårsforsettene i år reflekterer et forsterket fokus på familie, helse og å leve i nuet, i lys av pandemien. De tre mest populære nyttårsforsettene i Norge i år er:
- Tilbringe tid med familie og folk jeg er glad i 21 %
- Holde meg i form og fortsette med tiltak for å unngå smittespredning 17 %
- Sette pris på de små tingene i livet 16 %
Gjennomsnittsresponsen fra alle landene som deltok i undersøkelsen, viser derimot at nyttårsforsettet knyttet til helse og smittevern tar førsteplass på tvers av landene. Med et ønske om å begrense spredningen av COVID-19 svarer 22 % at helse og redusert smittespredning er viktigst. På andreplass kommer det å tilbringe tid med mennesker man er glad i (16 %), deretter å sette pris på de små tingene i livet (11 %) og å trene mer fysisk (10 %). Nederst på listen – det som folk ser ut til å være mindre interessert i for neste år – er blant annet å kjøpe hus eller bil. Disse tingene har blitt mindre viktige i år.
- Det er ikke til å legge skjul på at vi lever i en tid hvor virus og bakterier er en konstant baktanke, og har blitt et regelmessig tema rundt middagsbordet. Det er derfor ikke så overraskende at det ligger høyt på agendaen for 2021 å få smittetallene ned og gi ekstra oppmerksomhet til familie og felleskapet, sier Kumpulainen.
Hvordan ble Covid-19-utgaven av Ferratum Group Christmas Barometer 2020 ™ gjennomført?
- Undersøkelsen ble utført av Ferratum Group som kartla sine aktive kunder i 12 land via en nettundersøkelse med et standardisert spørreskjema. Inntektene oppgis i Euro, og det relative juleforbruket beregnes ut fra forholdet mellom familiens månedlige tilgjengelige inntekt i hvert land.
- Nesten 20 000 husstander deltok i spørreundersøkelsen. Respondentene var fra 18 til over 61 år. 59 % av deltakerne var kvinner. Gjennomsnittlig tilgjengelig inntekt for deltakende husholdninger var mellom 1087 € og 4367 €. Gjennomsnittlig husholdningsstørrelse blant respondentene var 2,7 personer.
- I tillegg til demografiske faktorer ble deltakerne spurt om sine nyttårsforsetter, hvordan koronaviruset har forandret livene og forbruksvanene deres, hvilke planer de har for årets jul, om de er engstelige for sin egen økonomiske situasjon, m.m.