Hvilken type forbruker er du?

08.03.2021#Smart forbruk

En nylig studie BBC gjort i samarbeid mellom University College London, Open University og BBC Lab UK viser at synet folk har på penger har en stor påvirkning på deres forbruksvaner. 

Når folk for eksempel ser på penger som trygghet, kan det redusere risikoen for at de får økonomiske problemer. På en annen side, hvis folk ser penger som makt eller status, kan det øke risikoen for økonomiske problemer.

Studiet konkluderte også med at det er fire forskjellige måter folk ser på penger. Noen mennesker bekymrer seg stadig for hvor mye penger de bruker, andre kjøper ting for å føle seg bedre, noen sparer, mens andre er i fornektelse om deres forbruksvaner.

 

4 måter å se på penger

La oss se på de fire måtene folk ser på penger i henhold til det ovennevnte studiet:

Statusforbrukere ser penger som et status-symbol, et verktøy for å påvirke eller imponere andre.

«Sparere» med fokus på trygghet ser penger som en kilde til sikkerhet. Trygge sparere er komfortable med å spare penger selv om de ikke sparer til noe spesielt.

Uavhengige selvstendige livsnytere er hedonistiske, og lever kun for i dag uten å tenke på økonomisk sikkerhet.

Generøse hengivere liker å bruke penger på andre som en måte å vise kjærlighet og takknemlighet på.

Kjøpeadferd 

Nå som vi har utforsket de fire måtene folk ser penger på, kan vi videre utforske de ulike typer adferdsmønstre som finnes når det gjelder shopping:

Fanatiske kjøpere handler ofte "ved et uhell" mye mer enn de opprinnelig tilsiktet. For eksempel kan de gå inn i en butikk for å kjøpe et par sko, men ender opp med å kjøpe flere varer.

Nøysomme kjøpere vil gjøre alt for å spare penger. Disse type kjøpere kan tilbringe timer hvor de sammenligner priser i butikker eller på nett for å sikre at de får den beste prisen. I tillegg kan de velge å kjøre omveier for å spare noen kroner på bompenger til tross for at det tok mye lengre tid.

Flykte fra virkeligheten kjøpere tror på "handleterapi" ved å skape en distraksjon fra deres jobb eller sitt personlige liv gjennom å bruke penger.

Motvillige kjøpere er bekymret for å bruke penger og vil gjøre innkjøp i siste øyeblikk. For eksempel kan denne typen person kjøpe flybilletter i siste minutt, eller hvis de trenger nye sko vil de vente til deres nåværende par er helt slitt før de kjøper et nytt par.

Selvbetjente kjøpere handler ofte for å øke selvtilliten, og kjøper ofte dyre klær eller ting i forsøk på å føle seg bedre.

 

Så hva med deg? Uansett hvilken type du er så er det fint å være oppmerksom på dine forbruksvaner og hvordan du ser på penger.

 

Vi tilbyr låneprodukter tilpasset alle type forburkere. Les mer om Fleksikreditt her.

 

 

Er du også interessert i disse?

Sorry, there are errors on the page: