Hvorfor en «Timeout» kan være akkurat det du trenger

08.03.2021#Generelt

Vi har sagt farvel til 2018 og nå er det på tide å si hei 2019!

Så, hvordan føler du deg i forhold til det kommende året? Gir det nye året deg følelser av spenning eller likegyldighet? Er du klar for nye veier og utfordringer i år, eller føler du at du bare går med strømmen?

For mange er det liten forskjell mellom ett år og det neste. Ofte, uten å stille spørsmål til vår egen livsstil så fortsetter vi helt enkelt med å leve nøyaktig slik vi levde året før. Men hva om du tok deg et øyeblikk til å tenke over hvor du er akkurat nå og hvor du vil?

Etter en liten refleksjon kan du oppdage, som tusenvis av andre hvert år, at det du egentlig trenger er en Timeout. Med andre ord, en pause fra den normale hverdagen.

 

Gjøre en endring 

Det blir stadig mer vanlig i disse dager for ansatte som har jobbet mange år i samme selskap å spørre arbeidsgiveren om en lengre periode med permisjon. Denne permisjonen brukes ofte til å reise eller studere i en periode for å deretter komme tilbake til jobbene sine.

I USA og Storbritannia er denne permisjonen kjent som en sabbatical leave (sabbat ferie). I Australia og New Zealand har ansatte rett til lang ferie fra jobben (LSL) hvor de blir tilbudt en lengre ferieperiode hvis de har jobbet med samme arbeidsgiver i ti år.

 

Hvorfor det kan være nødvendig 

Årsakene og motivasjonen til å ta en forlenget permisjon, og varigheten av denne permisjonen varierer fra person til person. Generelt velger de fleste mellom to til tolv måneder for å studere, finne eller investere i sin lidenskap, utvide horisonter, gjøre frivillig arbeid eller reise.

Denne forlengede permisjonen kan gi en mulighet til å «finne seg selv» og til å utforske en ny karriererettning, og generelt en ny retning i livet. 

Å vite hvorfor

Det første trinnet er å vite nøyaktig hva du vil gjøre med denne forlengede permisjonen og hvorfor. Hva er målet med å ta denne permisjonen? Hva håper du å oppleve eller å lære? Er det en mulighet til å se verden og oppleve nye kulturer, studere eller til å forfølge drømmen din om å bli forfatter?

Det anbefales at du planlegger og sparer i minst to år før datoen du ønsker å starte permisjonen. Så, når du har bestemt deg for hva du vil gjøre i løpet av permisjoen er det neste du må gjøre å beregne hvor mye penger du trenger.

 

Å vite hvor mye det vil koste 

Kostnadene knyttet til å ta en forlenget permisjon avhenger av en rekke faktorer - blant annet om du tar betalt eller ubetalt ferie, hva du bestemmer deg for å gjøre med din tid, og hvor du bestemmer deg for å reise.

Hva er dine levekostnader i denne perioden? Hvor mye penger trenger du i løpet av 2 måneder, 6 måneder eller 12 måneder? Hvor mye kan du spare ut fra lønnen din hver måned? Hvilke utgifter kan du kutte ned på?

Hvor skal du reise til? Hvor skal du bo? Hvor mye koster overnatting? Vil du bo i et land, en by, eller vil du reise rundt? Er det mulig for deg å leie ut huset ditt eller leiligheten for å supplere din inntekt mens du er i utlandet?

Hvis økonomien er ting som holder deg tilbake, finnes det alternativer. Les mer om Fleksikreditt her. 

 

Bryte vaner 

I løpet av permisjonen din, uansett om du bor hjemme eller reiser til utlandet, vil du oppleve en endring i dine normale rutine, noe som kan sette i gang en kjedeeffekt av flere endringer.

For eksempel så kan en pause fra arbeidsrutinene få deg til å sove til andre tider enn du vanligvis gjør, som videre kan føre til at du møter nye mennesker som du ikke vanligvis ville møte under vanlige arbeidstimer.

Hvis du reiser utenlands, er i en ny by, et nytt land, en ny boligsituasjon så vil du åpne for nye- muligheter og måter å leve på.

Være åpen for muligheter

Mange som har tatt en lengre permisjon sier at det er viktig å ha en plan, men også å være fleksibel og åpen for spontanitet. Fleksibilitet lar deg lytte til "ledetråder" som kan inspirere til retningsendring. For eksempel, i utlandet kan du oppdage en ny interesse eller møte mennesker på veien som da kan føre til endring av geografisk plassering.

Faktisk, så er det vanlig å høre historier fra folk som har kommet tilbake fra deres forlengede permisjoner at de finner ut at gamle veien ikke lenger passer, og de vil gjerne forfølge en ny karrierevei og en helt ny livsstil.

Vær åpen og fremfor alt, la ditt indre kompass lede deg til hvor du skal dra og hva du skal gjøre. Og husk, du klarer det.

 

 

Er du også interessert i disse?

Sorry, there are errors on the page: