Investering som kan gi god avkastning – tips og fakta

Når du investerer, gir du pengene dine sjansen til å jobbe for deg og hjelpe deg med å oppnå fremtidige mål. Men det er litt mer komplisert enn å sette lønnen din rett inn på en sparekonto, men når det er sagt, så kan alle sparere bli en investor.

Investering gir deg en mulighet til å øke mengden penger du allerede har. Målet er å kjøpe finansielle produkter, også kalt investeringer, og forhåpentligvis selge dem til en høyere pris enn det man opprinnelig betalte. Investeringer kan være ting som aksjer, obligasjoner, indeksfond og kryptovaluta.

Ulikhetene mellom sparing og investering

 • Du sparer vanligvis penger på en tradisjonell bankkonto eller ved å lagre dem et trygt sted. Når du investerer, kjøper du produkter og oppbevarer pengene dine på en egen investeringskonto.
 • Når du sparer, er muligheten for gevinst lavere, og kanskje det ikke er mulighet for vekst av disse pengene i det hele tatt. Ved å investere kan du slå inflasjonen gjennom opptjent rente, og slik sørge for at kjøpekraften til pengene dine forblir sterk.
 • Sparing er vanligvis forbeholdt dine kortsiktige sparemål og for penger som skal tas ut igjen før det er gått 5 år, mens investeringer er bedre egnet til langsiktige mål som pensjon og sparing til barna dine.

Hvordan du kan tjene penger gjennom investering

Når og hvordan du tjener penger kan være avhengig av hvilken type investeringer du går for. Det er visse skatteregler for inntekt av investeringer, og her kan du få hjelp av en profesjonell rådgiver gjennom banken din som kan svare på alle spørsmål du har om inntekt av investeringer. 

Investering er noe du kan begynne med allerede i dag, i morgen eller når du føler deg klar. Som oftest fungerer det best å bruke en kombinasjon av ulike investeringer til å øke verdien av pengene dine over en fastsatt periode. På sikt kan en investering påvirke kjøpekraften din og hjelpe deg å bli mer økonomisk trygg slik at du kan kose deg senere som pensjonist. 

Velg riktig strategi ved investering

Når du skal i gang med å investere, er det særdeles viktig at du har en plan og holder deg til den. Dersom du velger å investere framfor å spare på sparekonto, skal du ha en egen strategi for å ikke sitte igjen med skjegget i postkassa. 

Her er en liten punktliste du kan gå gjennom med dine nærmeste før du bestemmer deg for å investere:

 • Lag deg et mål med investeringen. 
 • Bestem deg hvor lenge investeringen skal høste frukter før du setter i gang.
 • Vit om du har råd til å tape pengene du investerer. Om du ikke er avhengig av pengene for å få ting til å gå rundt, så kan du gå for høy risiko som for eksempel aksjer eller aksjefond. Om du er redd for å risikere å gå i minus, kan du gå for et tryggere valg som for eksempel rentefond eller investere i eiendom for utleie.

Investerte du i Pokemon-kort som barn, 

eller arvet du noen porselenskopper av bestemoren din?

 Sjekk dagens markedsverdi og se om du ønsker å holde på investeringen i en periode til, 

eller om du vil selge nå med muligheter for en god avkastning.

Investeringstips for store og små

Vi har samlet sammen noen investeringstips for alle som ønsker å komme i gang med å investere. Noen investeringer er mer risikofylte enn andre, men nesten alle investeringer er bedre enn å bare holde pengene på en bankkonto.

1. Investere i aksjer

Før du velger å investere i aksjer, må du gjøre deg kjent med aksjemarkedet og hvordan det foregår. Avkastningen kan være veldig god om du investerer riktig, og du kan også tjene bra på kortsiktige investeringer. Men risikoen med aksjer er høy, så om du ikke har undersøkt markedet grundig før du investerer, kan du risikere å gå på en skikkelig smell. 

2. Investere i eiendom 

Investering i eiendom for utleie er aldri dumt. Slik markedet ser ut nå kan det være lurt å investere i eiendom. I stedet for å investere i et nytt prospekt, vil det være en god tanke å gå for investering i andeler av en bygning, eller kjøpe en leilighet som du kan leie ut. Dette vil gi god avkastning – såfremt du får høyere leie enn avdraget på lånet er. Ifølge eiendomnorge.no er nå utleiemarkedet på god vei oppover igjen. 

3. Investere i fond

Ettersom renten i banken er veldig lav, og har vært det over en lang periode, vil det nå være mer gunstig å satse på investering i fond. For investering i fond er det også en viss risiko, men du kan selv velge hvor høy risiko du er villig til å ta med sparingen din. I dag har de fleste banker en fond-veiledning slik at du kan komme i gang med din fond-investering raskt og enkelt.

4. Investering i Crowdfunding

Crowdfunding er på godt norsk kalt folkelån. Med crowdfunding kan du investere i lån som er gitt til eiendomsutviklere eller små bedrifter som har mottatt finansiering. Om du går inn som privatperson og investerer i et slikt lån, kan du oppnå en avkastning på rentene og avdragene. Denne type investering vil være bra å gå for om du skal drive langsiktig sparing.

Andre investeringer kan være at du investerer i en ukjent kunstners malerier. Der tar du også en risiko, for du vet ikke om maleriet vil øke i verdi, eller om kunstneren vil bli pakket bort og glemt. Om du ønsker sparetips fra Ferratum, kan du ta en titt på vår artikkel om sparetips for høsten.

Er det smart å investere i kryptovaluta?

Et av de mest omtalte investeringsalternativene er kryptovaluta. E24 har blant annet skrevet litt om tips og råd for de som ønsker å investere i kryptovaluta. Her har vi laget en kort oppsummering til deg basert på disse tipsene:

 

 • Forstå hva blockchain og kryptovaluta er, og hvordan det fungerer før du investerer.
 • Selv om du føler at kryptovaluta er på “alles tunger” og du kjenner du blir revet med, så invester aldri mer enn du har råd til å tape.
 • Undersøk markedet ved å melde deg inn i ulike forum og Facebook-grupper hvor du kan lese deg opp på kryptovaluta gjennom andres erfaringer, tips og råd.
 • Hold deg oppdatert på markedet ved å melde deg på foredrag og andre sosiale tilstelninger/events hvor du kan treffe andre kryptointeresserte. Kanskje er du så heldig at du også treffer på et par kryptoeksperter som kan hjelpe deg i gang.
 • Les om hva andre tradere har gjort før deg, og hva som har fungert for dem.
 • Vær kritisk til hva du leser og kontroller kildene før du tar et tips for å være god fisk.
 • Du må også være bevisst på at enhver som gir deg tips kan ha som intensjon å snakke opp kryptovalutaen du vurderer å investere i. Dermed vil du ikke få det hele bildet av nedsidene ved investeringen.

Beste indeksfond 2022

Indeksfond er et fond som følger utviklingen av børsindeksen automatisk. Det gjør at avkastningen fra indeksfondet vil være det samme som børsens avkastning etter du har trukket fra gebyrene. 

Før vi kan si noe om hvilke indeksfond som er de beste i 2022, må vi nevne noen av de ulike indeksfondene som finnes:

 • Globale indeksfond: Disse fondene investerer i selskap over hele verden. 
 • Indeksfond begrenset til område eller land: Indeksfond som investerer i utvalgte land, verdensdeler eller stater.
 • Indeksfond begrenset til bransje og industri: Indeksfond som investerer i utvalgte bransjer og industrier. 

Om du vil finne ut hvilke som er de beste indeksfondene i 2021, vil du finne en oppdatert liste hos Finansportalen. Her vil du finne den gjennomsnittlige årlige avkastningen på hvert enkelt indeksfond – en veldig nyttig oversikt om du skal investere i indeksfond. Vær også oppmerksom på gebyr og kostnader knyttet til investeringen i indeksfond.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva betyr det å investere?

Når du investerer pengene dine, tar du en aktiv beslutning om å sette pengene dine i en eiendel med sikte på å generere et overskudd.

Hva skal man investere i?

Du kan investere i eiendeler, eiendom, utdanning, aksjer, fond, kryptovaluta eller andre varer du tror kan generere avkastning på sikt. Investering kan være en kortsiktig plassering av pengene dine, eller et langsiktig innskudd med fokus på å oppnå gevinst og avkastning på sikt. 

Slik finansierer du investeringen din

Om du velger å investere, må du vite at du har midler til å betale for dette. Hvis du er sikker på at investeringen er noe som kan generere inntekt på sikt, som for eksempel utdanning, så kan det være at du må låne penger. 

Retur/Avkastning – hva er det og hvor mye er det?

Gevinst eller verdi som er skapt av investeringen din, kaller vi for avkastning (return on investment – ROI). Hvor mye du vil sitte igjen med i utbytte kommer helt an på hvor høy risiko du valgte å gå for når du investerte samt hvor mye du investerte.

Langsiktig vs. kortsiktig investering

Om du skal spare pensjon gjennom investering i fond eller aksjer, vil dette kalles en langsiktig investering. Om du velger å kjøpe en bil, vil dette være en kortsiktig investering

Er du også interessert i disse?

Sorry, there are errors on the page: