Vi gir deg den ultimate sjekklisten for høsten

08.03.2021#Generelt

Sommeren er snart over for i år, og høsten er i ferd med å gjøre sitt inntog med skole- og jobbstart. Kanskje du har gledet deg til å komme tilbake til kollegene, eller kanskje du fortsetter med hjemmekontor utover høsten - uansett kan det alltid føles litt tungt å komme tilbake etter noen ukers avslappende ferie. Et godt tips til deg som er tilbake på jobb, er å sette deg rimelige mål. Sannsynligvis vil du ikke kunne være like produktiv den første uken som du var før ferien, de fleste av oss er fortsatt i “startgropa” når vi kommer tilbake. Skaff deg et overblikk over jobbsituasjonen din og målene dine, så blir det lettere for deg å prioritere hva som er viktigst den første uken. Det er ikke uvanlig at vi stiller for høye krav til oss selv, som gjør at vi føler oss mislykket hvis vi ikke klarer å nå dem. Et annet godt tips, spesielt for deg som jobber fra hjemmekontor, er å gjenskape de gode rutinene fra tiden før ferien. Var du flink og jogget en runde før du satte deg for å jobbe hver morgen, eller var du god til å ta mikropauser i løpet av dagen? Fortsett med det! Ikke kast bort de gode rutinene du har bygd opp i løpet av våren - prøv å finne tilbake til dem med en gang. Hvis lommeboken er blitt noe tynnere etter sommerferien, er det et godt økonomitips å ta med seg sin egen matpakke til jobben. Du vil raskt merke at det er mye penger å spare på å styre unna kjøpelunsjene, og kanskje finner du også en ny, trivelig kollega du kan spise matpakken din med.

 

Det er ikke bare hjemmekontor som begynner på igjen etter ferien, men også barna skal tilbake til skolen og hverdagsrutinene. Mange forbinder skolestart med høye kostnader når høstens klær, sportsartikler og fritidsutstyr skal kjøpes inn. Men det finnes noen smarte tips som kan gjøre skolestarten billigere:

  1. Kjøp brukt. Det finnes en rekke apper, hjemmesider og fysiske butikker som selger brukte klær, møbler, fritidsutstyr og alt annet man skulle ha behov for. Spesielt barneklær og sportsutstyr til barna kan man få for en billig penge og til høy kvalitet. Populære sider for å handle bruktartikler er blant annet BlocketTraderaSellpy og Facebook Marketplace.
  2. Bytt med andre. Du har sikkert en hel haug med ting hjemme som ikke helt passer lenger eller som barna er leie av men som noen andre ville bli kjempeglad for. Start en Facebookgruppe eller en gruppe med foreldrene fra skolen hvor dere bytter med hverandre. Det er bra både for miljøet og lommeboken.
  3. Tenk over hva som kan vente. Selv om det kan virke som om barnet ditt trenger alt den første skoleuken, er det sannsynligvis ikke tilfellet. Gå gjennom alt og se hva som virkelig må fornyes eller hvilket sportsutstyr som kan vente. Du vil bli positivt overrasket over hvor mye som faktisk kan kjøpes inn senere. 

 

Å kjøpe brukt eller å bytte med andre er en del av det vi kaller sirkulær økonomi, et begrep som er kommet skikkelig på moten de siste årene. Men hva er egentlig sirkulær økonomi? En enkel forklaring er at det er det helt motsatte av måten vi konsumerer på i dag. I dag har vi en forbrukssyklus som går ut på at en vare produseres, kjøpes, brukes og til slutt kastes. Økonomien utgjør en linje der strømmen har en tydelig begynnelse og slutt. Dette - den såkalte lineære økonomien - skader klimaet vårt og kommer ikke til å være bærekraftig på sikt dersom vi ønsker å redusere overutnyttelsen av jordens ressurser. Men hva betyr så sirkulær økonomi? I motsetning til den lineære økonomien innebærer den sirkulære at varene gjenbrukes og gjenvinnes så mye som mulig. Denne typen forbruk stiller dessuten krav til at varen du kjøper, bygger på en bærekraftig idé og kan gjenvinnes eller brukes igjen. Når du kjøper brukte klær eller leverer inn din gamle datamaskin til gjenvinning, er du med på å støtte den sirkulære økonomien. Å minske ditt forbruk av nye ting og å bruke flere ting på nytt igjen er kort fortalt nøkkelen til en mer bærekraftig fremtid i en sirkulær økonomi. Nye varer kan produseres, men bør helst lages av materialer som allerede er i omløp.

 

Det finnes mange varer som egner seg perfekt til å kjøpe brukt, spesielt om høsten. Utemøbler, griller eller kanskje en båt er eksempler på varer som mange velger å selge videre etter sommeren. Har det vært en regnfull sommer med få grillmiddager, vil den store grillen kanskje ikke lenger føles som en god investering, og den kan selges videre. Har du lyst til å investere i en båt, kan det også finnes muligheter for å gjøre noen interessante funn i løpet av høsten. Mange kjøper båt om våren når det er fint vær og sommeren ligger foran oss, men går lei om høsten når de innser at det også er mye jobb med en båt.

 

Er du også interessert i disse?

Sorry, there are errors on the page: