Black Friday – En festdag for de som elsker handling

18.11.2021#Sparetips

Vi skal fortelle deg en hemmelighet: Black Friday er ikke bare handlernes festdag, det er også selgernes store festmåltid. Alle forberedelser som legges ned til denne dagen hos selgerne er ganske så omfattende, og for handleren er det lett å bli forvirret. Er det virkelig tilbud, eller skrudde de opp prisen i forrige uke slik at de kan si at Black Friday-prisen nå er til halv pris?

Ikke la deg lure. Her har vi samlet opp noen smarte ting du kan sjekke for å forsikre deg om at tilbudene er ekte, og at du faktisk sparer en god del kroner på å handle denne varen akkurat på Black Friday.

Black Friday ankom Norge i 2009

Selv om du føler at du har hørt om Black Friday i Norge hele livet ditt, så er det ikke sikkert at det stemmer. Black Friday kom først til Norge i 2009, nærmere sagt til Norwegian Outlet i Vestby.

Black Friday oppsto i USA og er årets største handledag for amerikanerne. Black Friday er alltid på en fredag, nærmere sagt fredagen etter høsttakkedagen (Thanksgiving, som i USA er den fjerde torsdagen i november). Denne dagen har amerikanere flest fri fra jobb, og har mulighet til å kjøpe julegaver og andre ting på tilbud. Noen velger å finansiere denne dagen med å ta opp lån, men det skal man alltid være forsiktig med da det fort kan føre til en ond sirkel. Om man så likevel vet at lønnen i desember vil kunne dekke inn for lånet man tar på Black Friday, så er det ikke så mye å bekymre seg om.

En veldig stor andel butikker og netthandlere velger å tilby store rabatter denne dagen for å tiltrekke seg kunder – noe som også sparker i gang årets julehandel.

Cyber Monday – mandagen etter Black Friday

Vi kommer ikke utenom Black Friday uten å nevne Cyber Monday. Cyber Monday er mandagen etter Black Friday. Denne dagen kan sees på som netthandlernes svar på Black Friday og dermed også startskuddet for julehandelen på nett. Det er den nest største handledagen i mange land, og frem til 2019 var det den travleste dagen for salg på nettet.

Tips for å finne de beste (og ekte) Black Friday-tilbud

I 2019, året før pandemien ankom landet vårt, ble det gjort en undersøkelse av Pricerunner som ble omtalt av Dagens Næringsliv. Der ble det undersøkt om tilbudene på Black Friday var ekte tilbud, eller om de bare lurte oss. Undersøkelsen viste (dessverre) at 2 av 3 nettbutikker satte prisene sine opp i tiden før Black Friday, slik at de kunne sette dem ned igjen og vise til et “pangtilbud” på Black Friday.

Slik finner du de beste Black Friday-tilbudene:

 • Undersøk grundig i forkant av Black Friday.
 • Planlegg kjøpene dine, og skriv liste over hvor du skal kjøpe varene.
 • Bestem deg for at du ikke skal handle på impuls.
 • Om du velger å bli inne for å handle tilbudene på nett, må du være oppmerksom på de utallige falske nettbutikkene som dukker opp på Black Friday.
 • Hold deg til trygge butikkjeder som du vet at du kan stole på.

Forbrukertilsynet går ut hvert år og advarer oss om ikke å handle før vi er sikker på at tilbudene vi går for er ekte tilbud. Blant rådene deres for Black Friday er:

 • Om du vil shoppe på Black Friday, så kjøp noe du trenger.
 • Sammenlign og sjekk prisene før du handler.
 • Du har angrerett om du går på en smell med netthandling, og i hvert fall så lenge du holder deg til handling i Norge eller en nettbutikk i EU/EØS.

I mars 2021 skrev vi om de beste langsiktige kjøpene du kan gjøre på Black Friday. Den kan vi nå anbefale deg å lese gjennom før du drar ut på årets desidert største handledag.

Black Friday-tips som gjør at du tenker deg om før du handler

Vi har alle lyst til å handle så snart vi finner en god anledning. Det kan være du ønsker å unne deg noe fint fordi du har hatt en tøff og slitsom arbeidsuke. Kanskje du ønsker å overraske kjæresten som du kranglet med dagen i forveien. Men ikke fall for fristelsen og handle på impuls. Still deg heller disse spørsmålene før du drar frem visakortet ditt:

 • Har du behov for det? Gå en runde med deg selv før du velger å kjøpe varen. Ja, det er på tilbud til en god pris, men var det egentlig derfor du dro dit? Tygg litt på den.
 • Blir du glad om du skaffer deg produktet? Kjenn etter om produktet vil gi deg ekte glede i dag eller generelt i hverdagen. Hvis det kommer til å gi deg glede i dag og en god stund fremover, så vil det mest sannsynlig være verdt det.
 • Er det et ekte tilbud? Undersøk produktet på forhånd og noter ned hva prisen var før den ble satt på tilbud. Du kan også gjøre en rask prissammenligning gjennom ulike tjenester på nettet for å forsikre deg om at du ikke blir lurt av den fine prisen på den store plakaten.
 • Hvis det ikke var på tilbud – ville du da kjøpt produktet? Om du har tenkt på produktet en god stund, men ikke tatt deg råd til det fordi det var så kostbart, så vil Black Friday være dagen du skal slå til, men om du aldri har vurdert å kjøpe produktet før Black Friday kom med et tilbud på det, så er det ikke sikkert du trenger det?
 • Har du planlagt å kjøpe produktet? Om du ikke hadde planlagt å kjøpe produktet, så kan det hende at du handler på impuls. Det er sjeldent en god ide. Særlig hvis du egentlig burde holdt av pengene til regninger eller andre livsviktige ting.

Black Friday 2021 – Disse butikkene handler nordmenn i 

Norges største handledag, Black Friday, har kommet for å bli. Selv om en tredjedel av oss er fornuftige og handler julegaver på tilbud denne dagen, så er det også mange som velger å handle noen godbiter til seg selv.  

For eksempel er Black Friday hos Zalando en stor suksess for de som ønsker å handle klær og sko. Om du ønsker LEGO-tilbud på Black Friday, så trenger du ikke måtte gå langt. De fleste lekebutikker har tilbud på LEGO denne dagen. En annen butikk, Jula, har mange flotte varer som kan ha Black Friday-tilbud denne dagen; som for eksempel på verktøy, klær, verneutstyr og maling.  

Julegavetips på Black Friday 

Vi er ikke innom Black Friday-temaet uten å komme med noen tips til julegaver du kan kjøpe på Black Friday. Så her følger noen fine julegavetips du kan kjøpe billigere på en dag som Black Friday: 

 • Til mamma: En Jamie Oliver stekepanne fra CDON.com eller en elsykkel fra E-Wheels. 
 • Til pappa: Fjellsport-jakke fra Peak Performance, eller noe gøy verktøy fra Jula. 
 • Til kjæresten: Elsparkehjul fra E-Wheels, eller du kan gå for en sexy gave som for eksempel et samlivsspill fra Nytelse. 
 • Til bror: En hettegenser fra Le Deux hos Stayhard eller en flott XPlora klokketelefon. 
 • Til søster: En flott genser fra Nelly.com eller en Silva-hodelykt til noen koselige turer i høstmørket. 
 • Til onkel: En spennende bok fra Norli eller en verktøypakke fra Staypro. 
 • Til tante: Georg Jensen sine flotte lysestaker eller et par kosetøfler 

FAQ – Ofte stilte spørsmål 

Hva er Black Friday? 

Black Friday er USAs største handledag hvert år. Siden 2009 har vi adoptert denne dagen i Norge også – og slik vi kan se, så er Black Friday kommet for å bli i Norge. Denne dagen kan brukes til å kjøpe inn julegavene, eller du kan kjøpe deg skoene du har sett på i lang tid, men aldri tatt deg råd til å kjøpe.  

Hvordan startet Black Friday? 

Uttrykket Black Friday ble, ifølge History Channel, først brukt i 1869 for å beskrive finanskrisen etter at USAs gullmarked krasjet. Det ble deretter knyttet til detaljhandel etter at butikkene var "røde" hele året, noe som indikerte at salget gikk dårlig. Dagen etter høsttakkedagen (Thanksgiving) så forhandlerne “svar på det” etter at tilstrømningen av kunder brukte pengene sine på nedsatte varer. Dermed ble Black Friday til. 

Når er Black Friday? 

Black Friday kommer fredagen etter høsttakkedagen i USA. Høsttakkedagen kommer alltid på den fjerde torsdagen i november – så nå vet du hvilken dag årets Black Friday vil komme på. Sett i gang med planleggingen! 

Hva kjøpes oftest på Black Friday? 

Det folk kjøper mest på Black Friday er kjøkkenutstyr og elektrisk utstyr. Deretter følger klær og sko. Det er alltid lurt å foreta julegavehandelen på Black Friday. Da kan du regne med å få mye for pengene, og mange fornøyde mennesker på julaften. 

Hvor finner Black Friday sted? 

Black Friday finner sted i nesten alle Norges butikker. I 2021 er Black Friday på fredag 26. November. På Cyber Monday finner du hele salget på nett, og datoen for dette er 29. November i 2021.  

Er du også interessert i disse?

Sorry, there are errors on the page: