Har du alltid drømt om et liv som økonomisk uavhengig? Et liv der du ikke trenger å stramme inn på slutten av måneden eller trenger å tenke på om du skal ta den kjedelige jobben for å få mat på bordet? Da er du ikke alene! Mange nordmenn drømmer om å kunne pensjonere seg som førtiåring og leve lykkelige dager på en øy i Middelhavet. For noen få blir denne drømmen til virkelighet, stort sett takket være smarte investeringer, tålmodighet og en porsjon flaks! Vi påstår ikke at alle kan oppnå en tilstand av økonomisk uavhengighet, men i dette blogginnlegget har vi lyst til å fordype oss i temaet og prøve å gi våre beste tips til noen konkrete ting du kan gjøre for å lykkes.
Kort sagt innebærer økonomisk uavhengighet at du ikke er avhengig av noen andre rent økonomisk. Du blir din egen økonomiske kilde, i stedet for å være avhengig av lønn. En vanlig misforståelse er at du må være rik for å kunne anses som økonomisk uavhengig, men det er ikke tilfelle. Alle kan faktisk oppnå denne uavhengigheten. Selvfølgelig er det mange måter å komme dit på, det vanligste er gjennom utbytte.
Invester deg til et liv i hengekøya
Bare å sette den opptjente lønnen din på en sparekonto vil ikke gjøre deg økonomisk uavhengig før du er 30; nøkkelen til suksess er gode investeringer. Hvor raskt du kan nå målet ditt, avhenger hovedsakelig av fire forskjellige faktorer.
- Hvor mye kapital du har i dag
- Avkastningen
- Hvor mye du kan investere av lønnen din hver måned
- Utgiftene dine
or deg som mangler stor startkapital, kan det med andre ord være snakk om en litt lengre oppoverbakke. Hvis du har mindre kapital, er det i stedet en god idé å gjennomgå punkt fire, dvs. utgiftene dine. Hvis du kan kutte ned på lunsjer ute, ikke kjøpe nye klær eller andre ting som reduserer utgiftene dine i hverdagen, har du kommet et godt stykke på veien.
De som streber etter uavhengighet, jobber ofte etter den såkalte 4 %-regelen. Dette er nemlig en av de vanligste metodene for å beregne hvor mye penger du trenger for å oppnå uavhengighet. Regelen forutsetter at du kan hente ut 4 % fra investeringsporteføljen din hvert år, forutsatt at børsen fortsetter å oppføre seg som den har gjort de siste 100 årene. 4 %-regelen forutsetter at formuen din er investert med god avkastning, for eksempel i aksjer og aksjefond. Her er et enkelt regneeksempel som gjør ting tydeligere.
- Start med å regne ut hvor mye penger du trenger hver måned for å gå rundt. La oss si at summen lander på 16 000 kr.
- Multipliser deretter 16 000 kr med 12 for å finne ut hvor mye du trenger for et helt år. Vi lander da på 192 000 kr.
- Det siste trinnet er å dele dette beløpet på 0,04 for å beregne hvor stor investeringsportefølje du trenger for å kunne ta ut 192 000 kr per år. Resultatet av dette regnestykket blir 4,8 millioner.
Hvem lykkes med dette?
Retire Early er en amerikansk bevegelse som stadig flere slutter seg til. Kort fortalt går metoden ut på å spare opp kapital raskt og deretter la pengene vokse slik at du blir økonomisk uavhengig. Et par nøkkeltall i bevegelsen er at du vil være økonomisk fri om 21 år hvis du sparer 30 % av inntekten din. Hvis du sparer halvparten av inntekten din, tar det 15 år, og hvis du sparer 70 %, skal det bare ta 8 år.
Økonomi- og låneskolen:
Kanskje er nøkkelen til lykke ikke å bli økonomisk uavhengig før fylte 40 år, men i stedet bytte karriere? Kanskje du alltid har drømt om å studere til lege eller starte opp noe selv? Uansett er det aldri for sent å skifte spor i livet. Et karrierebytte innebærer ofte et hardt slag mot din personlige økonomi, så før du tar et stort skritt inn i usikkerheten, kan det være greit å undersøke hvordan dine økonomiske forutsetninger kommer til å se ut. Det første trinnet vil være å kartlegge din egen økonomi – hvor mye penger trenger du for å klare deg gjennom en periode uten jobb eller gjennom en tid med studier?
I neste trinn bør du tenke på hvordan du skal klare deg økonomisk under et karrierebytte. Dette kan for eksempel dreie seg om å redusere hverdagsutgiftene eller låne en liten sum penger for å betale for videreutdanningen.