Tips til finansiell planlegging - familier

Enten det er første gang du får barn, eller om familien utvider seg – penger er en viktig faktor for at du skal kunne fokusere på det som er viktig! Les våre 6 beste tips for å både spare penger og for å bedre håndtere økonomien som småbarnsfamilie.

 

Spesifiser, organiser og planlegg sparingen

Når du kjøper et nytt hus eller tar på deg et renoveringsprosjekt så er det første du gjør å undersøke litt. Å få et barn er en god grunn til god finansiell planlegging.

Hvis du allerede har et barn fra før så vet du allerede at dette krever planlegging på alle måter. Hvis det er første barnet så kan det være lurt å spørre nære og kjære hvordan de sørger for god økonomi med barn.

En metode for å forminske listen på ting man trenger er å sortere ut det mest nødvendige. I tillegg burde du sette av en buffer til uforventede utgifter. Du kan kategorisere i ulike lister som «nyfødt», «6 mnd gammel» og «tilleggsønsker». Dette vil hjelpe deg å prioritere.

 

Start med å planlegge barnets siste år

Når man starter å utvide familien så er det lett å bli overveldet når man tenker på fremtidens utgifter. Derfor kan det være greit å planlegge og tenke strategisk år for år slik at det blir mindre overveldende.

Bilseter, barnevogner, barnesenger og stellebord.

Mange av disse elementene kan man justere etter hvert som barnet ditt vokser. For eksempel justerbare barnevogner og barnesenger. Når de større elementene er lagt til regnskapet kan du begynne å lage lister for de mindre elementene som trengs som for eksempel tepper, klær og bleier. Excel-ark er et godt verktøy å bruke til å føre utgifter.

Noen skjulte kostnader som man ikke alltid tenker på, men som dukke opp er ofte toalettsaker, spesielt for nye foreldre. Nødvendigheter som baby sjampo, krem,  og ikke glem neglesaks - en babynegl kan være overraskende skarp!

 

Unngå merkevarer for å spare penger

Det høres fint ut å ha de fineste tingene til barnet ditt. I praksis kommer babyen i hovedsak til å ha på seg klærne hjemme og søle mye. Velg det som er mest konfortabelt for babyen og mest praktisk.

Velg kvalitet fremfor merkevare. Hvis du for eksempel er opptatt av organiske produkter så kan du skrive deg på nyhetsbrev og kun handle når det er tilbud.

 

Få mest mulig ut av barnedåpen og eller baby shower

I likhet med brylup er det blitt mer vanlig å ha større feiringer både før og etter babyen er født. Sørg for å lagre en handleliste med ønsker i ønskede butikker hvor gjestene enkelt kan handle det du faktisk trenger. IKEA tilbyr blant annet at kunder kan lagre en ønskeliste som gjester kan handle etter.

 

Kjøp og selg brukte babyklær

Fordi småbarn og babier vokser raskt, så er det noen foreldre som ender opp med overfylte skap av barneklær. Mye av det har kanskje bare blitt brukt 1-2 ganger. Ta kontakt med nærmeste venner og familie og bytt klær. Eller selg og kjøp via finn.no eller Tyse-appen.  

 

Er du også interessert i disse?

Sorry, there are errors on the page: